Özel Haber »

“Sünnilik Ve Şiilik Diye Bir Dinimiz Yoktur” Sözüne Dair İlmi Tahlil

Son günlerden çokça tartışılan “Bizim Sünnîlik diye bir dinimiz yoktur, Şia diye bir dinimiz yoktur, tek dinimiz İslâm’dır” sözünün ilmi ve tarihi açıdan tahlili.

Devamını Oku... »
Makaleler

İslam, İbadet Rehberi, Fıkıh, Akaid, Tefsir, Güncel Yorumlar

Reddiyeler

Batıl Fırkalar, Batıl İnançlar, Bidatlar, Güncel Reddiyeler, Dinler Arası Diyalog

Kültür – Tarih

İslam Tarihi, Osmanlı Tarihi, Padişahlar, Tarihi Arşiv belgeleri, Vesikalar, Mecmua nüshaları

Unutulmuş Sünnetler

Sünnetin Önemi, Günlük Sünnetler, Hilye-i Şerif, Siyer-i Nebi, Riyazü’s Salihin

Boykot Kelimeler

Uydurma, Yersiz, Manasız, Boykot Kelimeler

Anasayfa » Kültür - Tarih


Osmanlı Döneminde Şefkat Nişanı Kimlere Verilirdi?

Şefkat Nişanı, 1878 yılında Sultan II. Abdülhamit Han tarafından hayır ve yardım işlerinde başarılı olan kadınlara verilmek üzere üç dereceli olarak ihdas edilen nişandır.

nisan

Ortasında Sultan Abdülhamid’in tuğrası ve onun altında 1295 (1878) tarihi olan beş kenarlı bir yıldız şeklindedir. Tuğra bir altın yuvarlak içinde olup, bu yuvarlağı bir yeşil emaye band sarmaktadır. Bandın üzerine “insaniyet”, “muavenet” (yardım) ve “hamiyet” kelimeleri Osmanlıca altın harflerle yazılmıştır. Yıldızın kolları kırmızı emayedendir. Yıldız uçları top şeklinde bitmektedir. Nişan kurdeleye kırmızı emayeden ay/yıldız şeklinde yapılmış bir çengel ile bağlanmaktadır.

Birinci derecenin ayrıca göğüsün sol tarafına takılan bir şemsesi bulunmaktadır. İkinci ve üçüncü derece nişanlar ile birinci derecenin şemsesi yarı kıymetli taşlarla bezenmiştir. Zemininde beyaz, kenarlarında yeşil ve kırmızı şerit kullanılmıştır.

Osmanlı nişanları arasında ölüm halinde geri alınmayan ve hatıra olarak saklanmak üzere varislere bırakılan iki nişandan birisidir (diğeri, yabancı hanedan üyelerine dağıtılan Hanedan-ı Âli Osman Nişanı’dır).

Şefkat nişanı, 93 Harbi sırasında Balkanlar’dan İstanbul’a akın akın gelen mültecilere yardım eden yabancı hanımlara dağıtılmak üzere, savaş bittiğinde ihdas edilmişti. İlk kez İngiliz Büyükelçisi Sir Henry Layard’ın eşi Lady Layard’a verildi. Başlangıçta savaş ve felaket kurbanlarına yardımda bulunan kadınlara veriliyordu. Sonraki yıllarda ise hanedan kadınlarına, diplomat eşlerine, kraliçe ve prenseslere verilen bir nişan haline geldi.

Etiketler:, , ,